Elkarte gastronomikoak
XIX. mendean sortu zen lehenengo elkarte gastronomiko Donostiako hirian.”Txoko” izenez ere ezagutzen ditugu eta euskal kulturaren parte oso garrantzitsua dira.
Sukaldaritza, lagunartea eta elkartasuna uztartzen dituzte elkarte hauek eta lagunarteko topaleku informal moduan jaio ziren, bazkideek eurek prestatzen zuten jana. Hasieran gizonezkoak soilik ziren partaide, baina gaur egun emakumeak ere bazkidee izan daitezke.
Txoko hauetako sukaldea partekatua da eta edozein bazkidek erabili deazke aurretiazko erreserba bat eginez. Elkarte bakoitzek bere arau eta sistema propioak ditu, baina, guztien eginkizuna bera da: familia edo lagun taldea batu, plater gozoren bat sukaldatu eta kalitatezko denbora partekatzea gertukoekin.
Elorrion sei txoko daude. Huetako bat ezagutu nahi baduzu abenduko lehen igandean izango duzu aukera. Egun horretan Buzkantz Jaia ospatzen da elkarte hauek herritarrentzako zabaltzen dituzte.
Antzeko Artikuluak
Elorrioko diaspora
Asko izan ziren iraganean bizimodu hobe baten bila Elorriotik emigratu behar izan zutenk. Familia batzuk hegoaldera abiatu ziren Cadiz eta Sevilla bezalako hirietara, baina pertsona batzuek urrutirago ere bidaiatu behar izan zuten, Ameriketara.Orain, XXI. mendean, eta...
Santa Ana komentuak 325 urte betetzen ditu.
XVII. mendearen amaieran sortu zen, Ermutik etorritako mojak hartzeko. Gaur egun, komentuan 10 moja daude; horietako bi bertakoak dira, eta beste zortziak Kenyarrak.Bere eguneroko errutina goizeko sei eta erdietan hasten da, mojak korura joaten direnean, arrosarioa...
Euskal bola jokoa
Elorrioko bolatokiak Argiñeta eta San Lorentzo landa-auzoetan daude, eta auzo horietako jaietan jokatzen dute. Argiñetakoak abuztuko lehenengo asteburuan egiten dira; eta San Lorentzokoak, abuztuaren 10ean, hau da, izar-euriaren edo perseida-euriaren egunean.Bizkaian,...